Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogorn

Przepis dnia 2017-08-02
Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogorn

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 6422

Karkówka wieprzowa pieczona w kiszonych liściach winogron po upieczeniu pozostaje krucha i soczysta.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • Pieprz czarny
  • płatki papryki ostrej
  • ziarna kolendry
  • gorczyca
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • około 10 liści kiszonych winogron
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Czosnek kroimy w plasterki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Mięso dokładnie owijamy liśćmi winogron, przekładamy najlepiej do żeliwnego naczynia, przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy 1,5 godziny. Mięso po upieczeniu zostawiamy przez 30 minut w garnku, żeby odpoczęło. Podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń