Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkówka po cygańsku"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Składniki
1Mięso umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem, majerankiem. Przełóż mięso do miski. Zalej keczupem tak, aby całkowicie pokrył mięso. Nakryj naczynie folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obierz i pokrój w dosyć grube plasterki cebule. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa (z keczupem). Na niej połóż krążki cebuli, posyp starym żółtym serem i posmaruj majonezem (tak układaj do wyczerpania składników).
Naczynie żaroodporne wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 90 min w temp. 160°C, aż wierzch pięknie się przyrumieni.
Podaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz surówką. Wybornie smakuje z ziemniakami w waflu.
Ziemniaki w waflu: obierz i ugotuj 1 kg ziemniaków. Odcedź i ugnieć razem z posiekanym koperkiem, połową szklanki mleka, 2 łyżkami margaryny lub masła. Przypraw solą.
Gorącą masę rozłóż na waflach, zwiń w rulon. Odstaw, aby masa ostygła. Pokrój roladę w zgrabne plastry. Każdy zanurzaj w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Ziemniaki w waflu wyborne są jako dodatek do potraw mięsnych, ale także jako samodzielne danie, np. na piątkowy postny obiad lub kolację. Najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej.
Przepis przysłała Małgorzata Wójtowicz z Kurowa ( pow. włocławski)Źródło: Bella Relaks