Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkówka po cygańsku"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 338
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 338
Składniki
1Mięso umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem, majerankiem. Przełóż mięso do miski. Zalej keczupem tak, aby całkowicie pokrył mięso. Nakryj naczynie folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obierz i pokrój w dosyć grube plasterki cebule. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa (z keczupem). Na niej połóż krążki cebuli, posyp starym żółtym serem i posmaruj majonezem (tak układaj do wyczerpania składników).
Naczynie żaroodporne wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 90 min w temp. 160°C, aż wierzch pięknie się przyrumieni.
Podaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz surówką. Wybornie smakuje z ziemniakami w waflu.
Ziemniaki w waflu: obierz i ugotuj 1 kg ziemniaków. Odcedź i ugnieć razem z posiekanym koperkiem, połową szklanki mleka, 2 łyżkami margaryny lub masła. Przypraw solą.
Gorącą masę rozłóż na waflach, zwiń w rulon. Odstaw, aby masa ostygła. Pokrój roladę w zgrabne plastry. Każdy zanurzaj w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Ziemniaki w waflu wyborne są jako dodatek do potraw mięsnych, ale także jako samodzielne danie, np. na piątkowy postny obiad lub kolację. Najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej.
Przepis przysłała Małgorzata Wójtowicz z Kurowa ( pow. włocławski)Źródło: Bella Relaks