Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy wielbiciel karkówki powinien koniecznie przetestować ten przepis. Wbrew pozorom, niewiele z nim roboty, a karkówka po cygańsku z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Charakterne danie z mięsem które dosłownie rozpływa się w ustach. Pycha!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Zamarynuj karkówkę. Umyj ją, podziel na plastry, a następnie oprósz solą, pieprzem, papryką słodką w proszku. Delikatnie skrop olejem i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Możesz też zostawić na całą noc. Cebulę posiekaj drobno.
Każdy kawałek karkówki obsmaż z jednej i z drugiej strony na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Na tym samym naczyniu zeszklij cebulę. Odstaw.
Przygotuj warzywa. Pieczarki i papryki umyj, posiekaj drobno. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Pokrój też ogórki kiszone, odsącz nadmiar wody.
Głębokie naczynie żaroodporne skrop delikatnie tłuszczem. Wyłóż trzy rodzaje papryk, ogórki kiszone, marchewkę i groszek. Całość wymieszaj. Na warzywach ułóż karkówkę w plastrach wraz z podsmażoną cebulą.
W misce wymieszaj wodę z ketchupem, octem, sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, cukrem brązowym i musztardą. Dopraw sos papryką słodką, ostrą i wędzoną w proszku. Dodaj też odrobinę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz. Aby przełamać ostrość, dosyp trochę majeranku.
Wymieszanym sosem zalej karkówkę z warzywami. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na około godzinę.