Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karkówka słodko-kwaśna z jabłkami i żurawiną"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28260
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 72
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28260
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 72
Składniki
70 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 4 porcje
Karkówkę myję, osuszam, kroję w niezbyt grube plastry. Cebulę obieram, kroję w piórka. Jabłka dokładnie myję, kroję na pół, potem dzielę je cząstki (nie obierając ich ze skórki), wycinam gniazda nasienne.
Na patelni mocno rozgrzewam olej, rumienię na nim karkówkę z obu stron. Potem doprawiam ją tak, jak lubię: solą i pieprzem. Przekładam do brytfanki albo do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklę pokrojoną cebulę. Dokładam do niej cząstki jabłek i wsypuję żurawinę. Smażę razem kilka minut, żeby jabłka się nie rozpadły. Przyprawiam do smaku. Posypuję owoce majerankiem i rozkładam równą warstwą na mięsie. Na owocach układam kawałeczki masła. Piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Mięso powinno w tym czasie zmięknąć i ładnie zbrązowieć. Trzeba jednak uważać, żeby cebula się zbytnio nie przypaliła (w razie czego można potrawę przykryć).
Przed podaniem ozdabiam karkówkę listkami świeżej bazylii. Serwuję z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką np. z kapusty pekińskiej i kukurydzy.
Marika Piekut z Nowej Wsi
Karkówkę można zapiekać również z innymi owocami, np. śliwkami lub brzoskwiniami. Wypestkowane, warto chwilę poddusić na maśle, a potem przełożyć do brytfanki i piec razem z mięsem.Źródło: Kobieta i życie