Jeśli jesteś mięsożercą, śmiało sięgającym po innowacyjne rozwiązania, karkówka w coli z pewnością cię zainteresuje. Sukces dania polega na ciekawej marynacie, a mięso wychodzi miękkie i soczyste. Karkówkę możesz podać jako danie obiadowe lub na zimno, używając plasterków mięsa na kanapki.
Karkówka w coli
Składniki
- ok 2 kg karkówki wieprzowej
- 5 goździków
- 250 ml Coca-Coli
- 75 ml miodu
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół do mięsa wieprzowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki
- ok 2 kg karkówki wieprzowej
- 5 goździków
- 250 ml Coca-Coli
- 75 ml miodu
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół do mięsa wieprzowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Mięso opłucz i osusz, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj miód, suszone zioła, olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, colę, po czym polej i natrzyj powstałą marynatą karkówkę. Dołóż goździki, zamknij naczynie i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Piecz mięso około 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 160°C i trzymaj w piecu jeszcze 3 godziny. Do godzinę możesz ostrożnie (po zdjęciu pokrywy) polewać karkówkę sosem.
Po upieczeniu przelej sos do garnka, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, by nie było grudek. Polej mięso powstałym sosem. Karkówkę możesz podawać na ciepło lub na zimno jako domową wędlinę.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5713

Pieczeń z karkówki to idealny pomysł na obiad, ale nie tylko. Na zimno smakuj...
Odsłon: 10

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 345

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2707

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1160
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5713

Pieczeń z karkówki to idealny pomysł na obiad, ale nie tylko. Na zimno smakuj...
Odsłon: 10

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 345

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2707

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1160



Składniki
- ok 2 kg karkówki wieprzowej
- 5 goździków
- 250 ml Coca-Coli
- 75 ml miodu
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół do mięsa wieprzowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Mięso opłucz i osusz, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj miód, suszone zioła, olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, colę, po czym polej i natrzyj powstałą marynatą karkówkę. Dołóż goździki, zamknij naczynie i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Piecz mięso około 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 160°C i trzymaj w piecu jeszcze 3 godziny. Do godzinę możesz ostrożnie (po zdjęciu pokrywy) polewać karkówkę sosem.
Po upieczeniu przelej sos do garnka, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, by nie było grudek. Polej mięso powstałym sosem. Karkówkę możesz podawać na ciepło lub na zimno jako domową wędlinę.
Pyszotka:)
Pyszne mięsko.;)