Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach karkówka
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20715
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20715
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Marynata: miód, musztardę, czosnek, rozmaryn, estragon i oregano wymieszać. Można dodać pieprz i sól. Plastry karkówki posmarować marynatą z każdej strony i pod przykryciem odstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowane plastry karkówki delikatnie podsmażyć w z obu stron. Smyżyć w na głębokiem patelni lub w głębokim naczyniu. Cebulę i marchew pokroić w plastry, nie za cienkie. Do podsmażonych plastrów dodać marchewkę, liście laurowe i cebulę. Zalać wodą tak aby zakryła mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 4-5 godzin co jakiś czas dolewając wodę.
Opcjonalnie na ostatnie pół godziny można wstawić odkryte naczynie z karkówką do piekarnika na 170 stopni bez termoobiegu. Można również zagęścić pozostały sos mąką lub śmietaną czy masłem, wedle uznania.