Karkówka w piwie grillowana jest bardzo soczysta, a dzięki dodatku miodu dodatkowo ma piękny złoty kolor. Można ją przygotować zarówno na ruszcie, jak i patelni grillowej.
Karkówka w piwie grillowana
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej w plastrach
- 100 ml piwa jasnego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu dobrej jakości
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej w plastrach
- 100 ml piwa jasnego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu dobrej jakości
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Etapy przygotowania
Każdy kawałek karkówki delikatnie rozbij tłuczkiem, a następnie natnij krawędzie. Posól i popieprz z każdej strony. Przełóż do dużej miski.
Połącz piwo, musztardę, miód, majeranek, obydwie papryki, czosnek i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Wlej ją do karkówki i dokładnie obtocz każdy kawałek. Przygotowane mięso przełóż do lodówki na minimum godzinę.
Wyjmij karkówkę z lodówki, jeśli to konieczne odsącz zalewę. Ułóż na dobrze rozgrzanym ruszcie i piecz w zależności od grubości około 10 minut na każdą stronę.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....
Odsłon: 43
Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder C...
Odsłon: 149
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2859
Ostatnio komentowane przepisy
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....
Odsłon: 43
Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder C...
Odsłon: 149
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2859
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej w plastrach
- 100 ml piwa jasnego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu dobrej jakości
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Każdy kawałek karkówki delikatnie rozbij tłuczkiem, a następnie natnij krawędzie. Posól i popieprz z każdej strony. Przełóż do dużej miski.
Połącz piwo, musztardę, miód, majeranek, obydwie papryki, czosnek i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Wlej ją do karkówki i dokładnie obtocz każdy kawałek. Przygotowane mięso przełóż do lodówki na minimum godzinę.
Wyjmij karkówkę z lodówki, jeśli to konieczne odsącz zalewę. Ułóż na dobrze rozgrzanym ruszcie i piecz w zależności od grubości około 10 minut na każdą stronę.