Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie musztardowym z tego przepisu po prostu rozpływa się w ustach, jest miękka i soczysta. Wszystko za sprawą aromatycznej marynaty oraz powolnego pieczenia. Karkówkę możesz zaserwować z gotowanymi ziemniakami, kopytkami lub kaszą na sypko, a gdy wystygnie – użyć jej jako domowej wędliny w kanapkach lub sałatkach.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7471
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7471
Składniki
Zagotuj wodę z 3 łyżkami soli, kilkoma ziarnami pieprzu czarnego, zielem angielskim i liściem laurowym, wystudź. Włóż karkówkę do marynaty i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmij mięso z wody i osusz. W miseczce wymieszaj keczup, musztardę, passatę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i sypkie przyprawy. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, obłóż cebulą, podlej woda lub bulionem, zamknij naczynie górną pokrywą. Włóż formę do pieca nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 5 godzin. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy mięso jest miękkie. Karkówkę możesz także przygotować w szybkowarze.
Wyjmij naczynie z piekarnika, wyjmij karkówkę na deskę i pozwól chwilę przestygnąć. W tym czasie zlej powstały sos do garnczka, dodaj łyżkę mąki i szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Podawaj karkówkę polaną sosem.