Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy karkówki będą prosić o przepis na to danie. Mięso jest tak kruche i delikatne, że rozpływa się w ustach. Jaki jest sekret jego smaku? Marynata. do tego pyszny sos z pieczarek, podbity śmietaną, z przyprawami, które doskonale komponują się z mięsem i warzywami, nie dominując nad daniem. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na karkówkę w sosie pieczarkowym.
Sos pieczarkowy - niby nic, ale gdy przyrządzi się go z dodatkiem serka topio...
Odsłon: 15219
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 154
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3343
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 178
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 154
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3343
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 178
Składniki
Karczek pokrój na ok. 1,5-centymatrowe plastry i lekko je rozbij. Z oleju, majeranku, słodkiej papryki, octu winnego, czosnku (wyciśnięty), soli i pieprzu przygotuj marynatkę. Wlej ją do miski, wrzuć do niej karkówkę i starannie wymieszaj, tak, by każdy plaster był pokryty marynatą. Idealnie, by tak przygotowane mięso stało w lodówce całą noc. Jeśli zapomnisz przygotować, postaraj się, by mięso leżało w marynacie przynajmniej godzinę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż każdy kawałek mięsa. Przełóż mięso do rondla, podlej bulionem lub wodą, tak, by tylko je przykryło i duś na małym ogniu (w trakcie duszenia sprawdzaj, czy nie trzeba dolać płynu). Obierz pieczarki, cebulę i czosnek. Pieczarki i czosnek pokrój w plasterki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pieczarki, szczyptę soli i duś na małym ogniu, do czasu aż zmiękną a woda odparuje. Gdy karkówka będzie miękka, dodaj pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i duś jeszcze ok. 10 minut.
Do 1/2 szklanki letniej wody dodaj mąkę, chochlę sosu własnego z mięsa oraz śmietanę. Dorze rozmieszaj, by nie było grudek i wlej do gotującego się mięsa. Gotuj przez kilka minut, na koniec dodaj 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, ewentualnie soli i pieprzu. Karkówkę w sosie pieczarkowym możesz podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami gotowanymi, pieczonymi czy puree.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Dania główne
Krokiety z kapustą i grzybami
Dania główne
Naleśniki na krokiety
Dania główne
Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 308
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 337