Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie pieczeniowym to typowy domowy obiad, który świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, a także ryżem i kaszą pęczak. Do przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, wystarczy mięso oraz podstawowe zioła.
Składniki
Przygotuj karkówkę. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz, a następnie pokrój w grubsze plastry. Każdy z nich posól, popieprz i dopraw majerankiem oraz papryką słodką. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Może być w kostkę lub w piórka. Rozgrzej patelnię z tłuszczem i smaż karkówkę z obu stron. Pamiętaj o tym, aby nie przekuwać jej widelcem podczas smażenia, wtedy będą bardziej soczyste.
Przełóż karkówkę na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj na patelnię. Następnie zalej całość wodą i wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Przełóż ponownie karkówkę, przykryj i duś przez około 25-35 minut. Jeśli chcesz zagęścić sos, możesz wlać odrobinę słodkiej śmietanki albo połączyć łyżkę mąki z odrobiną wody, a następnie dodać do sosu i dokładnie wymieszać.