Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to idealna pora na wykorzystywanie w potrawach darów z lasu jakim są grzyby. Karkówka w sosie śmietanowo - grzybowym rozpływa się w ustach. Jest idealnym daniem na obiad.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 456
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1144
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5854
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1148
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1228
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 456
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1144
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5854
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1148
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1228
Składniki
Karkówkę kroimy na grubsze plastry aby powstały steki (w zależności na ile osób robimy danie u mnie były dwie osoby więc wystarczyły 3 steki). Steki nacieramy świeżym czosnkiem tymiankiem oraz odrobiną sosu sojowego, zostawiamy aby się przegryzły. Gdy karkówka się zamarynuje na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy steki w zależności jaki stopień preferujemy. Ja swoją karkówkę usmażyłam całkowicie ale nie długo aby jej nie wysuszyć i nie zrobić wiór.
Świeże najlepiej prosto z lasu zebrane grzybki u mnie to były zebrane podgrzybki lub tak zwane w moim regionie czarnołebki, oczyszczamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek u mnie była czosnkowa dla lepszego smaku podsmażamy grzybki. Gdy grzybki się usmażą dodajemy śmietanę 18% i mieszamy. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy szklankę wody i mieszamy wszystko. Doprawiamy sos grzybowy solą, pieprzem. można dodać odrobinę przyprawy płynnej Maggi dla smaku. Doprawiamy sos świeżymi ziołami prowansalskimi i gałązkami tymianku. i Wszystko jeszcze raz mieszamy i łączymy.
Do zrobionego sosu śmietanowo - grzybowego na środek patelni dodajemy nasze wcześniej wysmażone steki i przykrywamy jej sosem aby przeszły. I chwilę tylko dusimy. Podajemy najlepiej z ugotowanym ziemniaczkami i na ciepło. Smacznego :)