Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to idealna pora na wykorzystywanie w potrawach darów z lasu jakim są grzyby. Karkówka w sosie śmietanowo - grzybowym rozpływa się w ustach. Jest idealnym daniem na obiad.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6000
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31134
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2047
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia jest błyskawiczne w przygotowaniu,...
Odsłon: 44625
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6000
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31134
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2047
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia jest błyskawiczne w przygotowaniu,...
Odsłon: 44625
Składniki
Karkówkę kroimy na grubsze plastry aby powstały steki (w zależności na ile osób robimy danie u mnie były dwie osoby więc wystarczyły 3 steki). Steki nacieramy świeżym czosnkiem tymiankiem oraz odrobiną sosu sojowego, zostawiamy aby się przegryzły. Gdy karkówka się zamarynuje na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy steki w zależności jaki stopień preferujemy. Ja swoją karkówkę usmażyłam całkowicie ale nie długo aby jej nie wysuszyć i nie zrobić wiór.
Świeże najlepiej prosto z lasu zebrane grzybki u mnie to były zebrane podgrzybki lub tak zwane w moim regionie czarnołebki, oczyszczamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek u mnie była czosnkowa dla lepszego smaku podsmażamy grzybki. Gdy grzybki się usmażą dodajemy śmietanę 18% i mieszamy. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy szklankę wody i mieszamy wszystko. Doprawiamy sos grzybowy solą, pieprzem. można dodać odrobinę przyprawy płynnej Maggi dla smaku. Doprawiamy sos świeżymi ziołami prowansalskimi i gałązkami tymianku. i Wszystko jeszcze raz mieszamy i łączymy.
Do zrobionego sosu śmietanowo - grzybowego na środek patelni dodajemy nasze wcześniej wysmażone steki i przykrywamy jej sosem aby przeszły. I chwilę tylko dusimy. Podajemy najlepiej z ugotowanym ziemniaczkami i na ciepło. Smacznego :)