Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to idealna pora na wykorzystywanie w potrawach darów z lasu jakim są grzyby. Karkówka w sosie śmietanowo - grzybowym rozpływa się w ustach. Jest idealnym daniem na obiad.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4492
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 746
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4492
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 746
Składniki
Karkówkę kroimy na grubsze plastry aby powstały steki (w zależności na ile osób robimy danie u mnie były dwie osoby więc wystarczyły 3 steki). Steki nacieramy świeżym czosnkiem tymiankiem oraz odrobiną sosu sojowego, zostawiamy aby się przegryzły. Gdy karkówka się zamarynuje na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy steki w zależności jaki stopień preferujemy. Ja swoją karkówkę usmażyłam całkowicie ale nie długo aby jej nie wysuszyć i nie zrobić wiór.
Świeże najlepiej prosto z lasu zebrane grzybki u mnie to były zebrane podgrzybki lub tak zwane w moim regionie czarnołebki, oczyszczamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek u mnie była czosnkowa dla lepszego smaku podsmażamy grzybki. Gdy grzybki się usmażą dodajemy śmietanę 18% i mieszamy. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy szklankę wody i mieszamy wszystko. Doprawiamy sos grzybowy solą, pieprzem. można dodać odrobinę przyprawy płynnej Maggi dla smaku. Doprawiamy sos świeżymi ziołami prowansalskimi i gałązkami tymianku. i Wszystko jeszcze raz mieszamy i łączymy.
Do zrobionego sosu śmietanowo - grzybowego na środek patelni dodajemy nasze wcześniej wysmażone steki i przykrywamy jej sosem aby przeszły. I chwilę tylko dusimy. Podajemy najlepiej z ugotowanym ziemniaczkami i na ciepło. Smacznego :)