Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z grilla która zachwyci każdego podczas majówki i nie tylko. Soczyste plastry mięsa, wyrazista marynata i słodko-pikantna glazura z mango – to przepis, który pachnie latem i smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Idealna propozycja na weekendowe grillowanie.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17832
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 434
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 955
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7413
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8820
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17832
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 434
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 955
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7413
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8820
Składniki
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Możemy lekko naciąć brzegi, by mięso nie zwijało się podczas grillowania.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, musztardę, wędzoną paprykę, chili, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz startą skórkę z limonki. Przekładamy kawałki mięsa marynatą a następnie dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.
W wysokim naczyniu blendujemy mango na gładkie purée. Dodajemy miód, sos sojowy, pieprz, sok z limonki, sos sriracha oraz masło i blendujemy do połączenia składników.
Grillujemy karkówkę po 3–4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie obracając. Podczas pieczenia każdorazowo smarujemy mięso przygotowaną glazurą. Dzięki temu uzyskamy piękną, błyszczącą i aromatyczną powierzchnię mięsa. Gotową karkówkę zdejmujemy z grilla, odstawiamy na chwilę, by mięso odpoczęło. Po tym czasie karkówka z grilla jest już gotowa… Smacznego