Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z grilla która zachwyci każdego podczas majówki i nie tylko. Soczyste plastry mięsa, wyrazista marynata i słodko-pikantna glazura z mango – to przepis, który pachnie latem i smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Idealna propozycja na weekendowe grillowanie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12822
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1450
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14070
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5846
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12822
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1450
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14070
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5846
Składniki
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Możemy lekko naciąć brzegi, by mięso nie zwijało się podczas grillowania.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, musztardę, wędzoną paprykę, chili, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz startą skórkę z limonki. Przekładamy kawałki mięsa marynatą a następnie dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.
W wysokim naczyniu blendujemy mango na gładkie purée. Dodajemy miód, sos sojowy, pieprz, sok z limonki, sos sriracha oraz masło i blendujemy do połączenia składników.
Grillujemy karkówkę po 3–4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie obracając. Podczas pieczenia każdorazowo smarujemy mięso przygotowaną glazurą. Dzięki temu uzyskamy piękną, błyszczącą i aromatyczną powierzchnię mięsa. Gotową karkówkę zdejmujemy z grilla, odstawiamy na chwilę, by mięso odpoczęło. Po tym czasie karkówka z grilla jest już gotowa… Smacznego