Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z grilla która zachwyci każdego podczas majówki i nie tylko. Soczyste plastry mięsa, wyrazista marynata i słodko-pikantna glazura z mango – to przepis, który pachnie latem i smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Idealna propozycja na weekendowe grillowanie.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21536
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 149
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 286
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21536
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 149
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 286
Składniki
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Możemy lekko naciąć brzegi, by mięso nie zwijało się podczas grillowania.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, musztardę, wędzoną paprykę, chili, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz startą skórkę z limonki. Przekładamy kawałki mięsa marynatą a następnie dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.
W wysokim naczyniu blendujemy mango na gładkie purée. Dodajemy miód, sos sojowy, pieprz, sok z limonki, sos sriracha oraz masło i blendujemy do połączenia składników.
Grillujemy karkówkę po 3–4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie obracając. Podczas pieczenia każdorazowo smarujemy mięso przygotowaną glazurą. Dzięki temu uzyskamy piękną, błyszczącą i aromatyczną powierzchnię mięsa. Gotową karkówkę zdejmujemy z grilla, odstawiamy na chwilę, by mięso odpoczęło. Po tym czasie karkówka z grilla jest już gotowa… Smacznego