Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4713

Dodano:

Odsłon: 14122

Przepis dostałam od znajomej. Dodałam do niego tylko trochę ziół, aby danie było bardziej aromatyczne. Tak przyrządzona karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka.

Składniki

  • 1,5 kg karczku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawa do mięs
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki octu
  • 7 łyżek wody
  • majeranek bazylia oregano
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy ulubioną przyprawą do mięs i odstawiamy na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron. Przygotowujemy zalewę: maggi, ocet, cukier, koncentrat, wodę oraz zioła dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półkrążki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na karkówce układamy pieczarki, cebulę i całość polewamy zalewą. Przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń