Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z pieczarkami i pieczonymi ziemniakami:

Karkówka z pieczarkami i pieczonymi ziemniakami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 4411

Dodano:

Odsłon: 2502

Smaczne danie i całkiem szybkie do przygotowania.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • sól, pieprz. przyprawa podlaska do mięs pieczonych
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka powideł
  • 1 łyżka suszu grzybowego
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka z pieczarkami i pieczonymi ziemniakami:

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić na 2 cm plastry a każdy plaster na 4 części.
    Oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki na pół godziny.
    Zrumienić na oleju. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać grubo pokrojoną cebulę i ząbki czosnku w całości (wszystko będzie później miksowane).Wlać bulion, dodać powidła i proszek grzybowy. Dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową , a sos zmiksować.
    Podprawić śmietaną. Sos przyprawić wg własnego smaku. Mięso ponownie włożyć do sosu.
    Podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i pieczarkami usmażonymi na maśle oraz surówką z sałaty lodowej, ogórka i pomidora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń