Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka zapiekana z pieczarkami"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 33
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2275
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 33
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2275
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz i pokrój w grubsze paski lub słupki. Obraną cebulę pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i też pokrój w plasterki. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
Rozgrzej patelnię, wlej 3 łyżki oleju i na sporym ogniu podsmaż mięso posypane przyprawą do grilla i majerankiem, lekko je rumieniąc. Wyjmij mięso z patelni (najlepiej łyżką cedzakową). Na tym samym tłuszczu najpierw podsmaż pieczarki, potem cebulę (tylko ją zeszklij), a na końcu paprykę, która powinna pozostać jędrna. Warzywa i pieczarki przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż połowę pieczarek. Na nie wyłóż mięso. Kolejna warstwa to cebula wymieszana z papryką, a ostatnia – reszta pieczarek.
Śmietankę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zalej nią w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj około 45-50 minut. Danie podawaj z pieczywem i sałatką z kiszonych ogórków, pomidorów i cebuli.
40 minut, Porcja 334 kcal, Koszt porcji ok. 3,10 zł, Przepis dla 6 osóbŹródło: Kobieta i życie