Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cała rodzinka wprost uwielbia :-)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Fasolkę suszoną (u mnie piękny jaś karłowy) przebrałam i zalałam wrzątkiem. Tak przygotowana fasolka moczyła się całą noc . Zmarszczy się, ale spokojnie to proces chwilowy, w późniejszym etapie odzyska gładkość.
Po tym procesie rozpoczęłam gotowanie na malutkim ogniu (bez jakichkolwiek dodatków) * z programu Makłowicza dowiedziałam się że posolona za wcześnie fasolka się zmarszczy i nie wróci do swojej pierwotnej formy. W między czasie pokroiłam i usmażyłam wędlinę – u mnie boczek... surowy-wędzony...
kiełbasa ...
i parówka.
Po dwóch godzinach gotowania dodałam do fasolki przesmażone wędliny i płaską łyżeczkę przyprawy do dań z fasoli i razem gotowałam kolejne dwie godziny. Dopiero po tym czasie doprawiłam resztą przypraw- papryka chili, majeranek, kminek mielony, pieprz, sól. Na tym etapie też dodałam przecier pomidorowy i dużo czosnku przeciśniętego przez praskę.
Tak przygotowaną fasolkę zagęściłam śmietaną 18% z kartonika i mąką wymieszaną razem w kubku z odrobiną wody tak żeby nie było grudek. Kropką nad 'i' było posypanie otartym majerankiem.