Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie znajdziesz proporcje i porady na temat tego, jak przygotować karpia bez ości.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 281
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1707
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16732
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 281
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1707
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16732
Składniki
Oczyść rybę, usuń głowę, ogon i płetwy. Zdejmij skórę, najłatwiej to zrobić, nacinając przy ogonie i pociągając.
Filety połóż skórą do dołu i przetnij wzdłuż kręgosłupa, aby oddzielić dwa główne płaty. Następnie pokrój je w poprzek na małe prostokąty. Tak małe kawałki sprawią, że drobne ości ulegną rozdrobnieniu podczas smażenia i staną się niewyczuwalne.
Posól, popieprz i dodaj przeciśnięty czosnek. Cebulę posiekaj w piórka. Całość umieść w misce i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Płatki zmiksuj w drobny pył. W misce wymieszaj bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane oraz obie papryki.
Rozgrzej większą ilość oleju na patelni (karp ma się smażyć na półgłębokim tłuszczu). Każdy kawałek odsącz od cebuli i obtocz dokładnie w panierce. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony aż będzie złoty i chrupiący. Odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na koniec odsączoną cebulę możesz podsmażyć na oleju i podawać obok karpia bez ości jako dodatek.