Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i łatwy przepis na pysznego karpia. Polecam
miska, nóż, ręcznik papierowy, patelnia, ścierka, widelec,
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 54
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 54
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77
Składniki
Karpia po wypatroszeniu i oczyszczeniu z łusek ,dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę podzielić na kawałki lub dzwonki ja dzielę na dwie połówki, a następnie na kawałki. Kawałki ryby dobrze natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Zakryć i odłożyć tak na 60 minut. w chłodne miejsce. Po wyjęciu kawałki osuszyć ręcznikiem papierowym i panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarownym na złoty rumiany kolor. Po kilku minutach kawałki ryby obracać na druga stronę. Karpia smażyć na dużej ilości tłuszczu i na średniej mocy palnika. Po usmażeniu kawałki karpia układać na półmisek przekładając plastrami masła. Smacznego
Karp przygotowany do smażenia.
Karp po usmażeniu gotowy do podania.