Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp z gorgonzolą, to zdecydowanie przepis dla tych, którzy lubią łączyć stare przepisy z nowoczesnością. A także dla amatorów serów pleśniowych,
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 521
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25080
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6164
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 521
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25080
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6164
Składniki
Karpia umyj, odetnij głowę i płetwy, a następnie pokrój na dzwonki. Kolejno skrop go sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 min.
W tym czasie rozgnieć widelcem pół opakowania sera gorgonzola i dodaj do niego śmietanę, bułkę tartą i koper. Moja Babcia dodaje natkę pietruszki, ale ja nie miałam i dlatego dodałam koper.
Kolejno rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kawałki karpia obtoczone wcześniej w mące. Nie rób tego na zbyt rozgrzanym oleju, bo mąka zacznie się palić. Kawałki obsmażaj z każdej strony po ok 5-7 min.
Następnie dzwonki karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich kawałki sera gorgonzola przygotowanego wcześniej. Ser jest gęsty i klei się, więc najlepiej nakładaj go za pomocą małej łyżeczki.
Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C z grzaniem na górze i na dole. Rybę zapiekaj ok 12-15min.