Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp wg przepisu Babci Jasi

Karp  wg przepisu Babci Jasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 2320

Karp z gorgonzolą, to zdecydowanie przepis dla tych, którzy lubią łączyć stare przepisy z nowoczesnością. A także dla amatorów serów pleśniowych,

Składniki

  • 1 karp (ok 1kg)
  • 0,5 opakowania sera gorgonzola (100g)
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • garść kopru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • sok z 0,5 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karp wg przepisu Babci Jasi

Przygotowanie

  1. Karpia umyj, odetnij głowę i płetwy, a następnie pokrój na dzwonki. Kolejno skrop go sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 min.

  2. W tym czasie rozgnieć widelcem pół opakowania sera gorgonzola i dodaj do niego śmietanę, bułkę tartą i koper. Moja Babcia dodaje natkę pietruszki, ale ja nie miałam i dlatego dodałam koper.

  3. Kolejno rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kawałki karpia obtoczone wcześniej w mące. Nie rób tego na zbyt rozgrzanym oleju, bo mąka zacznie się palić. Kawałki obsmażaj z każdej strony po ok 5-7 min.

  4. Następnie dzwonki karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich kawałki sera gorgonzola przygotowanego wcześniej. Ser jest gęsty i klei się, więc najlepiej nakładaj go za pomocą małej łyżeczki.

  5. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C z grzaniem na górze i na dole. Rybę zapiekaj ok 12-15min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń