Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp z odświeżającą sałatką z grejpfruta

Karp z odświeżającą sałatką z grejpfruta

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7539

Dodano:

Odsłon: 876

To świetne połączenie tradycyjnych, polskich smaków, ponieważ karp jest tłusty i słodki, sałatka zaś delikatnie kwaśna.

Składniki

  • 2 filety z karpia ze skórą
  • mix sałat
  • grejpfrut biały
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1/2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karp z odświeżającą sałatką z grejpfruta

Przygotowanie

  1. Sałatka:
    Do miski wrzucamy różne, ulubione sałaty, Grejpfruta obieramy ze skórki, wycinamy filety (czyli kawałki owoca, bez białych błonek). Filety z grejpfruta dodajemy do sałaty, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajmy łyżkę miodu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Filety z karpia kroimy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy na patelnię olej do smażenia i dodajemy 1/2 łyżeczki masła. Gdy olej z masłem się rozgrzeją, układamy na patelni karpia. Smażymy z obu stron na złoto.

    Gdy karp będzie już usmażony, przekładamy go delikatnie do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni dosłownie na kika minut - na czas wyłożenia dania na talerze - żeby utrzymał temperaturę.

  3. W tym samym czasie, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki - będą pyszne zarowno te obrane, jak i te gotowane w mundurkach.

  4. Na talerzu układamy kawałki karpia, obok sałatkę i ziemniaki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń