Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartacze ziemniaczane"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 152
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 89
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 152
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 89
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zrumienioną cebulę wymieszaj z mięsem. Wsyp przyprawy, dodaj bułkę tartą, jajko i wyrób na gładką, zwartą masę. Podziel na 12 części i z każdej uformuj niewielką kulkę.
Ziemniaki obierz, podziel na dwie części. Jedną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę.
Drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z połową cebuli. Odciśnięte ziemniaki wymieszaj z ugo towanymi, wsyp łyżkę mąki i łyżkę soli.
Masę dobrze wyrób i podziel na 12 części. Każdą część masy rozpłaszcz na dłoni oprószonej mąką, włóż porcję mięsa i dokładnie zlep ciasto i uformuj pyzy.
W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżeczkę soli i wrzuć kluski. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Ugotowane pyzy wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp usmażoną cebulką i boczkiem.Źródło: Na żywo