Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kartoflanka z kurkami"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Składniki
Ziemniaki i włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w grubą kostkę. Rozdrobnione warzywa włóż do garnka, dodaj przyprawy. Całość zalej 2 litrami wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 35 minut.
Kurki starannie oczyść i opłucz po bieżącą wodą. Grzyby osusz, większe sztuki potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kurki i usmaż je, mieszając.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlej do garnka z zupą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wymieszaj, gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec do kartoflanki dodaj kurki. Zupę posyp koperkiem.
55 min •Porcja: 280 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł.Źródło: Naj