Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11272
Dodano: 02.12.2009
Odsłon: 4
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę, marchew w talarki, por i seler drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle – począwszy od marchewki.
Warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać drobno posiekany czosnek, zalać bulionem, dodać 2-3 liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku i kilka sztuk ziela angielskiego. Gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną z 2 łyżkami wody, zagotować. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i skwarki z podsmażonej na suchej patelni szynki.
Kartoflankę można zabielić śmietaną 18 proc. Niektórzy miksują zupę na gładko przed dodaniem do niej skwarków z szynki.
ok. 40 minut
Źródło: Twoje Imperium
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)