Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartoflanka z szynką"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę, marchew w talarki, por i seler drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle – począwszy od marchewki.
Warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać drobno posiekany czosnek, zalać bulionem, dodać 2-3 liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku i kilka sztuk ziela angielskiego. Gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną z 2 łyżkami wody, zagotować. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i skwarki z podsmażonej na suchej patelni szynki.
Kartoflankę można zabielić śmietaną 18 proc. Niektórzy miksują zupę na gładko przed dodaniem do niej skwarków z szynki.
ok. 40 minutŹródło: Twoje Imperium