Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflanka z szynką

Kartoflanka z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11272

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kartoflanka z szynką"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kartoflanka z szynką

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę, marchew w talarki, por i seler drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle – począwszy od marchewki.

  2. Warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać drobno posiekany czosnek, zalać bulionem, dodać 2-3 liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku i kilka sztuk ziela angielskiego. Gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem.

  3. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną z 2 łyżkami wody, zagotować. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i skwarki z podsmażonej na suchej patelni szynki.

  4. Kartoflankę można ­zabielić ­ śmietaną 18 proc. Niektórzy miksują zupę na gładko przed dodaniem do niej skwarków z szynki.

  5. ok. 40 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń