Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz zdrowej, kolorowej przekąski na imprezę z przyjaciółmi lub dziecięce garden party, mamy dla ciebie fantastyczną propozycję. Te kąski warzywne przygotujesz z prostych produktów, które możesz dowolnie konfigurować i modyfikować według własnego gustu. Są świetne jako przekąska, dlatego wrzuć je do pudełka na drugie śniadanie lub serwuj jako część głównego posiłku. Placuszki usmaż lub upiecz w piecu i podaj z ulubionym dipem. Sprawdzi się sos jogurtowy, gęsta śmietana lub domowy sos pomidorowy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22892
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4822
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22892
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4822
Składniki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej. Możesz zostawić ze skórką. Zasyp cukinię ½ łyżeczki soli, wymieszaj i ułóż na gęstym sicie na 30 minut, aby cukinia puściła sok. Następnie odciśnij warzywo w dłoniach i odłóż na bok. Drobno posiekaj obraną cebulkę i czosnek. Na małej patelni rozgrzej olej i przesmaż warzywa, aż zmiękną i zaczną ładnie pachnieć. Odstaw do ostygnięcia. Świeży brokuł potnij na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Mrożony brokuł rozmroź i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Gotowe brokuły pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kostkę (możesz ją wtedy podgotować razem z brokułem).
Do dużej miski wbij jajka i roztrzep, następnie dodaj starte na tarce sery, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Wymieszaj, następnie dodaj brokuł, cukinię i marchewkę. Dopraw solą (odrobinę, bo sery są słone same w sobie), czarnym pieprzem i suszonymi ziołami, po czym dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej lub 1 ugotowany i rozgnieciony ziemniak, a jeśli zbyt zbita – wbij jeszcze jedno jajko.
Na patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcję warzywnej masy i smaż kąski na złoty kolor z obydwu stron. Możesz je także ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Gorące kąski warzywne podawaj od razu, koniecznie w towarzystwie kremowego sosu.