Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami

Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4211

Dodano:

Odsłon: 375

Moja ukochana brukselka podana z kabanosami, wędzonymi śliwkami i kaszą gryczaną prażoną. Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne.

Składniki

  • brukselka 40 dag
  • kabanosy 4 szt
  • wędzone śliwki 6 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula czerwona 1 szt
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odsączamy. Większe sztuki możemy przekroić na pół.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Oprószamy niewielką ilością soli.
    Gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone w grubsze plastry kabanosy i wędzone śliwki /pokrojone w paski/.
    Kaszę gryczaną prażoną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Gdy kabanosy lekko się zrumienią na patelnię dodajemy brukselkę, musztardę i doprawiamy do smaku. Całość podsmażamy jeszcze ok. 5 min. często mieszając.
    Porcje kaszy gryczanej rozkładamy na talerzach a na niej brukselkę z kabanosami i dodatkami. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń