Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ukochana brukselka podana z kabanosami, wędzonymi śliwkami i kaszą gryczaną prażoną. Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Brukselkę oczyszczamy, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odsączamy. Większe sztuki możemy przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Oprószamy niewielką ilością soli. Gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone w grubsze plastry kabanosy i wędzone śliwki /pokrojone w paski/. Kaszę gryczaną prażoną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy kabanosy lekko się zrumienią na patelnię dodajemy brukselkę, musztardę i doprawiamy do smaku. Całość podsmażamy jeszcze ok. 5 min. często mieszając. Porcje kaszy gryczanej rozkładamy na talerzach a na niej brukselkę z kabanosami i dodatkami. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.