Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keczup cukiniowy"
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 29
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 29
Składniki
100 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 3-4 słoiczki
Cukinię i cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach. Posypuję solą i delikatnie mieszam. Odstawiam na 3 godz., żeby cukinia puściła sok, a cebula zmiękła. Przekładam do wysokiego garnka.
Smażę (bez przykrycia) na średnim ogniu 45 min. Dodaję cukier i ocet. Mieszam i duszę 20 min. Często mieszam, by masa warzywna nie przywarła do dna garnka. Dodaję resztę składników, duszę jeszcze ok. 5 min.
Masę warzywną studzę i dokładnie miksuję, aż stanie się gładka. Wtedy ją zagotowuję i wrzącą przekładam do słoiczków. Zakręcam je i odwracam do góry dnem, zostawiam tak do czasu, aż zupełnie wystygną.
Agnieszka Walentowicz z InowrocławiaŹródło: Kobieta i życie