Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keczup cukiniowy"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 713
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 713
Składniki
100 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 3-4 słoiczki
Cukinię i cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach. Posypuję solą i delikatnie mieszam. Odstawiam na 3 godz., żeby cukinia puściła sok, a cebula zmiękła. Przekładam do wysokiego garnka.
Smażę (bez przykrycia) na średnim ogniu 45 min. Dodaję cukier i ocet. Mieszam i duszę 20 min. Często mieszam, by masa warzywna nie przywarła do dna garnka. Dodaję resztę składników, duszę jeszcze ok. 5 min.
Masę warzywną studzę i dokładnie miksuję, aż stanie się gładka. Wtedy ją zagotowuję i wrzącą przekładam do słoiczków. Zakręcam je i odwracam do góry dnem, zostawiam tak do czasu, aż zupełnie wystygną.
Agnieszka Walentowicz z InowrocławiaŹródło: Kobieta i życie