Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiliście już kiedyś ketchup śliwkowy? Jeśli nie, to trwający właśnie sezon jest najlepszą okazją do nadrobienia zaległości. Słodycz owoców doskonale przełamuje kwaskowość pomidorów, a razem tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ketchup śliwkowy z pewnością na stałe zagości na waszym stole, jako smakowity dodatek do kanapek, mięs, serów i makaronów.
Składniki
Umyj śliwki, pozbądź się z nich pestek. Pomidory obierz ze skórki, a następnie pokrój na drobniejsze kawałki. Goździki zetrzyj lub rozgnieć w moździerzu.
W garnku średniej wielkości podgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojony i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszkli, dodaj śliwki i pomidory. Dopraw cukrem, octem, solą i przyprawami. Gotuj na średnim ogniu około 30-40 minut aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki na gładki mus. Następnie przetrzyj powstałą masę przez drobne sitko. Gotuj ponownie przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
Gorący ketchup przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania się wody.