Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kiełbasiane gołąbki"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 454
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 454
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Składniki
Oddziel od główki kapusty 4 duże liście. Opłucz je starannie, a potem włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj, aż zmiękną (8-10 minut). Wyjmij je i osącz na sicie. Grubsze nerwy liściowe rozbij tłuczkiem.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej połowę smalcu. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj pokrojony w kosteczkę boczek. Chwilę smaż razem.
Kiełbasę pozbaw osłonki, miąższ rozdrobnij (mortadelę posiekaj). Wrzuć na patelnię z boczkiem. Dodaj jajko i 2 łyżki keczupu, przesmaż.
Ryż ugotuj wg przepisu, wymieszaj z masą na patelni. Dopraw solą oraz pieprzem. Farsz rozłóż na liściach, zwiń gołąbki. Obwiąż je nicią. W brytfannie rozgrzej resztę smalcu, ułóż gołąbki. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. Podlewaj wodą lub powstającym sosem. Udekoruj ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety