Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiszony schabowy

Kiszony schabowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2391 Ocena: 53160

Dodano:

Odsłon: 934

Jest coś, co Polacy kochają najbardziej. To Polski schabowy. Wiedzie on prym wśród kotletów. Taki zwyczajny, moczony w mleku, panierowany i smażony na smalcu. Czysta poezja. Klasyka biesiadno-rodzinnego stołu. Ale czy można czymś zaskoczyć? Pewnie! Przechadzając się po Szczecinie moją uwagę przyciągnęło pewne menu jednej z tamtejszych restauracji. Mianowicie ów kiszony schabowy. Popytałem, poszperałem i podałem. Zapewniam: prosto i pysznie. Na dodatek „samo się robi” i, co najważniejsze, można ogrzać na drugi dzień. Mięso jest nadal soczyste.

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 100 g słoniny
  • 150 g surowego boczku
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszony schabowy

Przygotowanie

  1. Pokrojone w plastry i rozbite mięso przekładamy do miski, zalewamy kwasem z ogórków. Marynujemy całą noc.



    Słoninę oraz boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz. Skwarki zbieramy.



    Zamarynowane mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko oprószamy solą. Smażymy na wytopionym tłuszczu. Podajemy zaraz po przygotowaniu, polewamy tłuszczem ze skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 września Intrygujący i niesamowicie pyszny przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 04 września Takiego schabowego jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawa jestem jego smaku, więc na pewno wypróbuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 31 sierpnia Czemu nie? Może być ciekawe doświadczenie kulinarne :)
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń