Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczna lasagne

Przepis dnia 2016-09-19
Klasyczna lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4394

Dodano:

Odsłon: 21774

Lasagne zawsze jadałam już przyrządzoną, a moim zadaniem było jedynie włożenie jej do piekarnika i podgrzanie... ale przyszedł taki czas gdy stwierdziłam, że muszę ją zrobić sama... odważyłam się i wyszła wspaniała. Jak się okazało jest to bardzo proste. :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić drobno.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  2. W między czasie przygotować sos beszamelowy.
    W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem.
    Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.

  4. Mięso polewamy sosem beszamelowym.

  5. Następnie posypujemy startym żółtym serem.

    Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.

  6. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń