Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4972
Dodano: 14.09.2016
Odsłon: 22789
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Cebulę obrać i pokroić drobno.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W między czasie przygotować sos beszamelowy.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem.
Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.
Mięso polewamy sosem beszamelowym.
Następnie posypujemy startym żółtym serem.
Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 września 2016Zgłoś do usunięcia
Przepyszna klasyka :D3 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 14 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszna klasyka <39 Kto głosował? | Odpowiedz