Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne zielone pesto z bazylii

Klasyczne zielone pesto z bazylii

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4473

Dodano:

Odsłon: 7880

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

Składniki

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczne zielone pesto z bazylii

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
    Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

  2. Pesto podajemy z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń