Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Klops z jajkiem
  • Dania główne
  • Przepis na

Klops z jajkiem

11.04.2025 Odsłon: 3557
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Klops z jajkiem to danie, które przygotowuje się najczęściej na Wielkanoc lub uroczyste, rodzinne spotkanie. Ugotowane na twardo jajka umieszcza się w środku mięsa mielonego. Danie nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem, inaczej pieczeń rzymska, to tradycyjna potrawa w kuchni niemieckiej, choć jest także bardzo popularny w naszym kraju. Składa się z bogato doprawionego mieszanego mielonego mięsa drobiowego i mielonego mięsa wieprzowego, w środku których znajdują się małe jajka ugotowane na twardo. Dzięki temu pieczeń rzymska doskonale prezentuje się na stole - jej estetyczne i apetyczne wnętrze dodaje uroku każdemu przyjęciu. Klops podawaj na ciepło z sosem chrzanowym lub pieczeniowym i ziemniakami. Możesz też zaserwować go na zimno, pokrojony w plastry jako element półmiska wędlin.

Przepis na klops z jajkiem

Pieczeń rzymską faszerowaną robi się naprawdę prosto. Najpierw musisz ugotować kilka jajek na twardo, po czym odstawić do ostudzenia i obrać. Następnie moczysz bułki kajzerki w wodzie lub mleku i rwiesz je na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i białą część pora szatkujesz.

Pora podsmażasz na patelni na maśle. W misce mieszasz mięso mielone drobiowe i mięso mielone wieprzowe, surowe jajka, namoczone bułki kajzerki, natkę, pora i musztardę. Na końcu dodajesz przyprawy do mięsa, czyli łyżeczkę pieprzu i płaską łyżeczkę soli. Możesz też użyć pół łyżeczki majeranku, jeśli lubisz.

Kilogram mięsa mielonego dzielisz na pół. Z jednej formujesz spłaszczony bochenek na czystym blacie. Na środku pieczeni rzymskiej układasz jajka i przykrywasz masą mięsną. Złącz, aby powstała doskonała pieczeń rzymska.

Brytfankę smarujesz olejem, ostrożnie wkładasz masę mięsną, przykrywasz folią aluminiową lub papierem do pieczenia i przenosisz do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to ok. 45 minut. Podlewaj bulionem, aby klops z jajkiem się nie wysuszył. Dopiero po ok. 25 minutach pieczenia można odkryć pieczeń rzymską faszerowaną. Sos stworzysz na bazie płynu spod mięsa. Możesz też zdecydować się np. na sos chrzanowy, który nada daniu więcej wyrazistości.

Sprawdzony przepis na klops z jajkiem - krok po kroku - znajdziesz poniżej. Odkryj, jak zrobić pieczeń rzymską.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Keksówka o długości ok. 25 cm

Etapy przygotowania

Klops z jajkiem na twardo - jak podawać?

Klops z jajkiem możesz podać gościom zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczeń rzymska doskonale sprawdzi się w charakterze eleganckiego dania głównego. Pamiętaj, żeby dodać do niej aromatyczny sos chrzanowy lub pieczeniowy i oprószyć świeżą natką pietruszki. Aby stała się bardziej sycąca, dodaj ugotowane ziemniaki lub kopytka oraz duszone warzywa czy świeżą, chrupiącą sałatkę z pora.

Klops z jajkiem na twardo to świetna przekąska także na zimno. Może być elementem zimnego bufetu - wtedy po prostu połóż plasterek na kanapkę. Jeśli serwujesz tę potrawę na kolację, koniecznie przygotuj świeże pieczywo i soczystą sałatkę.

Klops z jajkiem wielkanocny przepis

Marzysz o tym, żeby podać klops z jajkiem na Wielkanoc? W takim razie bierz się za zmielenie mięsa, ugotuj jajka i postępuj według kolejnych etapów przepisu. To, czym będzie się różniła świąteczna wersja receptury, to soczysty dodatek. Jak zrobić sos chrzanowy do dania głównego?

Roztapiasz na patelni łyżkę masła, dosypujesz łyżkę mąki, aby stworzyć zasmażkę. Następnie powoli wlewasz 1,5 szklanki mleka i doprowadzasz do wrzenia. Dodajesz 100 gramów chrzanu, doprawiasz połową łyżeczki pieprzu i soli. Gdy sos nieco ostygnie, wlewasz dużą łyżkę oleju rzepakowego i mieszasz. Polewasz klopsa z wierzchu.

Jakie mięso mielone do klopsa z jajkiem?

Do popularnej potrawy najczęściej używa się mięsa mielonego mieszanego. W naszym przepisie łączymy mielone mięso z indyka i wieprzowe, co sprawia, że całość wychodzi delikatna, lekka i soczysta. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mięsa mielonego wołowego, które nada daniu bardziej wyrazistego smaku. Wołowina sprawi, że pieczeń rzymska doskonale się upiecze - będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Wybór mięsa do klopsa wpływa na jego wilgotność, teksturę i smak - warto eksperymentować, żeby mieć porównanie.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 268

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 435

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 2249

do 30 min 30 min
3
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38661

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5645

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1353

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 268

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 435

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 2249

do 30 min 30 min
3
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38661

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5645

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1353

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Klops z jajkiem
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego, mieszanego (np. wieprzowo-drobiowe),
  • 5 jajek,
  • 2 czerstwe bułki pszenne,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (plus trochę do podania),
  • kawałek pora (ok 10 cm),
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżka oleju,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 2 łyżki śmietany do zup i sosów,
  • sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
1

3 jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostudzenia i obierz. Namocz bułki w zimnej wodzie lub mleku, wyciśnij i porwij na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Z pora usuń twardą część i drobno poszatkuj. Możesz też użyć cebulki.

2

Na małej patelni rozpuść masło i podsmażaj pora przez około 2 minuty. W misce wymieszaj mielone mięso, 2 pozostałe jajka, namoczone bułki, natkę pietruszki, dodaj podsmażony por, musztardę, a na koniec obficie dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj mieszankę.

3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mieszankę mielonego mięsa podziel na dwie części. Z jednej uformuj bochenek i spłaszcz wzdłuż na czystym blacie (lub innej powierzchni roboczej). Ugotowane na twardo jajka ułóż wzdłuż na środku mięsnej masy. Z reszty masy na klops uformuj drugi bochenek i ułóż go na pierwszym, ładnie złącz, aby utworzyć duży klops.

4

Brytfankę wysmaruj olejem, włóż klops do brytfanny, dodatkowo możesz przykryć pokrywą, papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Włóż brytfankę do pieca i piecz na środkowej półce ok. 45 minut (łączny czas). Gdy wierzch pieczeni lekko się zarumieni, wlej 200 ml bulionu do foremki. Gdy płyn odparuje, wlej resztę bulionu. Po ok. 25 minutach pieczenia możesz odkryć brytfankę, by wierzch klopsa ładnie się przypiekł.

5

Gotową pieczeń wyjmij z pieca i przełóż na talerz. Powstały sos przelej przez gęste sitko i wlej do garnka, dodaj ok. 100 ml wody i zagotuj. Po czym zahartuj dobrze wymieszaną mieszanką mąki z 2 łyżkami wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj śmietanę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę musztardy lub chrzanu ze słoiczka.

6

Klops z jajkiem serwuj na ciepło z dodatkami lub na zimno - pokrojony, z pieczywem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki