Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops z jajkiem to danie, które przygotowuje się najczęściej na Wielkanoc lub uroczyste, rodzinne spotkanie. Ugotowane na twardo jajka umieszcza się w środku mięsa mielonego. Danie nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Klops z jajkiem, inaczej pieczeń rzymska, to tradycyjna potrawa w kuchni niemieckiej, choć jest także bardzo popularny w naszym kraju. Składa się z bogato doprawionego mieszanego mielonego mięsa drobiowego i mielonego mięsa wieprzowego, w środku których znajdują się małe jajka ugotowane na twardo. Dzięki temu pieczeń rzymska doskonale prezentuje się na stole - jej estetyczne i apetyczne wnętrze dodaje uroku każdemu przyjęciu. Klops podawaj na ciepło z sosem chrzanowym lub pieczeniowym i ziemniakami. Możesz też zaserwować go na zimno, pokrojony w plastry jako element półmiska wędlin.
Pieczeń rzymską faszerowaną robi się naprawdę prosto. Najpierw musisz ugotować kilka jajek na twardo, po czym odstawić do ostudzenia i obrać. Następnie moczysz bułki kajzerki w wodzie lub mleku i rwiesz je na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i białą część pora szatkujesz.
Pora podsmażasz na patelni na maśle. W misce mieszasz mięso mielone drobiowe i mięso mielone wieprzowe, surowe jajka, namoczone bułki kajzerki, natkę, pora i musztardę. Na końcu dodajesz przyprawy do mięsa, czyli łyżeczkę pieprzu i płaską łyżeczkę soli. Możesz też użyć pół łyżeczki majeranku, jeśli lubisz.
Kilogram mięsa mielonego dzielisz na pół. Z jednej formujesz spłaszczony bochenek na czystym blacie. Na środku pieczeni rzymskiej układasz jajka i przykrywasz masą mięsną. Złącz, aby powstała doskonała pieczeń rzymska.
Brytfankę smarujesz olejem, ostrożnie wkładasz masę mięsną, przykrywasz folią aluminiową lub papierem do pieczenia i przenosisz do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to ok. 45 minut. Podlewaj bulionem, aby klops z jajkiem się nie wysuszył. Dopiero po ok. 25 minutach pieczenia można odkryć pieczeń rzymską faszerowaną. Sos stworzysz na bazie płynu spod mięsa. Możesz też zdecydować się np. na sos chrzanowy, który nada daniu więcej wyrazistości.
Sprawdzony przepis na klops z jajkiem - krok po kroku - znajdziesz poniżej. Odkryj, jak zrobić pieczeń rzymską.
Keksówka o długości ok. 25 cm
Klops z jajkiem możesz podać gościom zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczeń rzymska doskonale sprawdzi się w charakterze eleganckiego dania głównego. Pamiętaj, żeby dodać do niej aromatyczny sos chrzanowy lub pieczeniowy i oprószyć świeżą natką pietruszki. Aby stała się bardziej sycąca, dodaj ugotowane ziemniaki lub kopytka oraz duszone warzywa czy świeżą, chrupiącą sałatkę z pora.
Klops z jajkiem na twardo to świetna przekąska także na zimno. Może być elementem zimnego bufetu - wtedy po prostu połóż plasterek na kanapkę. Jeśli serwujesz tę potrawę na kolację, koniecznie przygotuj świeże pieczywo i soczystą sałatkę.
Marzysz o tym, żeby podać klops z jajkiem na Wielkanoc? W takim razie bierz się za zmielenie mięsa, ugotuj jajka i postępuj według kolejnych etapów przepisu. To, czym będzie się różniła świąteczna wersja receptury, to soczysty dodatek. Jak zrobić sos chrzanowy do dania głównego?
Roztapiasz na patelni łyżkę masła, dosypujesz łyżkę mąki, aby stworzyć zasmażkę. Następnie powoli wlewasz 1,5 szklanki mleka i doprowadzasz do wrzenia. Dodajesz 100 gramów chrzanu, doprawiasz połową łyżeczki pieprzu i soli. Gdy sos nieco ostygnie, wlewasz dużą łyżkę oleju rzepakowego i mieszasz. Polewasz klopsa z wierzchu.
Do popularnej potrawy najczęściej używa się mięsa mielonego mieszanego. W naszym przepisie łączymy mielone mięso z indyka i wieprzowe, co sprawia, że całość wychodzi delikatna, lekka i soczysta. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mięsa mielonego wołowego, które nada daniu bardziej wyrazistego smaku. Wołowina sprawi, że pieczeń rzymska doskonale się upiecze - będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Wybór mięsa do klopsa wpływa na jego wilgotność, teksturę i smak - warto eksperymentować, żeby mieć porównanie.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1009
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1009
Składniki
3 jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostudzenia i obierz. Namocz bułki w zimnej wodzie lub mleku, wyciśnij i porwij na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Z pora usuń twardą część i drobno poszatkuj. Możesz też użyć cebulki.
Na małej patelni rozpuść masło i podsmażaj pora przez około 2 minuty. W misce wymieszaj mielone mięso, 2 pozostałe jajka, namoczone bułki, natkę pietruszki, dodaj podsmażony por, musztardę, a na koniec obficie dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj mieszankę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mieszankę mielonego mięsa podziel na dwie części. Z jednej uformuj bochenek i spłaszcz wzdłuż na czystym blacie (lub innej powierzchni roboczej). Ugotowane na twardo jajka ułóż wzdłuż na środku mięsnej masy. Z reszty masy na klops uformuj drugi bochenek i ułóż go na pierwszym, ładnie złącz, aby utworzyć duży klops.
Brytfankę wysmaruj olejem, włóż klops do brytfanny, dodatkowo możesz przykryć pokrywą, papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Włóż brytfankę do pieca i piecz na środkowej półce ok. 45 minut (łączny czas). Gdy wierzch pieczeni lekko się zarumieni, wlej 200 ml bulionu do foremki. Gdy płyn odparuje, wlej resztę bulionu. Po ok. 25 minutach pieczenia możesz odkryć brytfankę, by wierzch klopsa ładnie się przypiekł.
Gotową pieczeń wyjmij z pieca i przełóż na talerz. Powstały sos przelej przez gęste sitko i wlej do garnka, dodaj ok. 100 ml wody i zagotuj. Po czym zahartuj dobrze wymieszaną mieszanką mąki z 2 łyżkami wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj śmietanę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę musztardy lub chrzanu ze słoiczka.
Klops z jajkiem serwuj na ciepło z dodatkami lub na zimno - pokrojony, z pieczywem.