Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops z jajkiem jest znany w kuchni niemieckiej, choć jest także bardzo popularny w naszym kraju. Składa się z bogato doprawionego mielonego mięsa, w środku którego znajduje się ugotowane jajko. Dzięki czemu otrzymasz estetyczne i apetyczne wnętrze, które doda uroku każdemu stołowi. Klops podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym i ziemniakami bądź na zimno, pokrojony w plastry jako element półmiska wędlin.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
3 jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostudzenia i obierz. Namocz bułki w zimnej wodzie lub mleku, wyciśnij i porwij na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Z pora usuń twardą część i drobno poszatkuj. Możesz też użyć cebulki.
Na małej patelni rozpuść masło i podsmażaj pora przez około 2 minuty. W misce wymieszaj mielone mięso, 2 pozostałe jajka, namoczone bułki, natkę pietruszki, dodaj podsmażony por, musztardę, a na koniec obficie dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj mieszankę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mieszankę mielonego mięsa podziel na dwie części. Z jednej uformuj bochenek i spłaszcz wzdłuż na czystym blacie (lub innej powierzchni roboczej). Ugotowane na twardo jajka ułóż wzdłuż na środku mięsnej masy. Z reszty masy na klops uformuj drugi bochenek i ułóż go na pierwszym, ładnie złącz, aby utworzyć duży klops.
Brytfankę wysmaruj olejem, włóż klops do brytfanny, dodatkowo możesz przykryć pokrywą, papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Włóż brytfankę do pieca i piecz na środkowej półce ok. 45 minut (łączny czas). Gdy wierzch pieczeni lekko się zarumieni, wlej 200 ml bulionu do foremki. Gdy płyn odparuje, wlej resztę bulionu. Po ok. 25 minutach pieczenia możesz odkryć brytfankę, by wierzch klopsa ładnie się przypiekł.
Gotową pieczeń wyjmij z pieca i przełóż na talerz. Powstały sos przelej przez gęste sitko i wlej do garnka, dodaj ok. 100 ml wody i zagotuj. Po czym zahartuj dobrze wymieszaną mieszanką mąki z 2 łyżkami wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj śmietanę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę musztardy lub chrzanu ze słoiczka.
Klops z jajkiem serwuj na ciepło w towarzystwie sosu i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami i duszonymi warzywami. Zimny klops serwuj jako element zimnego bufetu lub połóż na kanapkę.