Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska z jajkiem to polska nazwa bardzo popularnego dania z mięsa mielonego. Wersja z jajkami wewnątrz jest doskonałym pomysłem na święta Wielkanocne, choć nie jest ona zbyt znana w innych rejonach świata. Pierwsze zapiski i przepisy na pieczeń rzymską pochodzą z V wieku, z okolic Rzymu. Stąd właśnie i nazwa tej potrawy. Przechodziła ona z resztą długą ewolucję, by na naszych stołach zagościć jako proste i klasyczne danie.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3940
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 365
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 72
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 329
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3940
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 365
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 72
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 329
Składniki
Trzy jajka ugotuj na twardo. Włóż je do zimnej wody i zalej wodą, by przykryć je na wysokość ok. 2 cm. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Od razu zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i zostaw na ok. 12 minut. Odstaw jajka do zimnej wody na 15 minut, by całkowicie ostygły. Delikatnie obierz je ze skorupek.
Ubij jedno jajko w całości na jasną i puszystą masę. W dużej misce wymieszaj ręcznie ze sobą mięso, ubite jajko, bułkę tartą, cebulę i wszystkie przyprawy. Masę podziel na dwie połowy.
Keksówkę do wymiarach 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Połowę masy przełóż do formy, dobrze ją ubijając do dna i brzegów. Rozłóż jajka, delikatnie zagłębiając je w masę. Przykryj je pozostałą częścią masy. Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Pieczeń rzymską piecz przez ok. 40 minut, do zrumienienia wierzchu. Podawaj na zimno lub na ciepło. Świetnie smakuje z sosem ketchupowym.