Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska z jajkiem to polska nazwa bardzo popularnego dania z mięsa mielonego. Wersja z jajkami wewnątrz jest doskonałym pomysłem na święta Wielkanocne, choć nie jest ona zbyt znana w innych rejonach świata. Pierwsze zapiski i przepisy na pieczeń rzymską pochodzą z V wieku, z okolic Rzymu. Stąd właśnie i nazwa tej potrawy. Przechodziła ona z resztą długą ewolucję, by na naszych stołach zagościć jako proste i klasyczne danie.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5643
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 88
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 541
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5643
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 88
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 541
Składniki
Trzy jajka ugotuj na twardo. Włóż je do zimnej wody i zalej wodą, by przykryć je na wysokość ok. 2 cm. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Od razu zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i zostaw na ok. 12 minut. Odstaw jajka do zimnej wody na 15 minut, by całkowicie ostygły. Delikatnie obierz je ze skorupek.
Ubij jedno jajko w całości na jasną i puszystą masę. W dużej misce wymieszaj ręcznie ze sobą mięso, ubite jajko, bułkę tartą, cebulę i wszystkie przyprawy. Masę podziel na dwie połowy.
Keksówkę do wymiarach 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Połowę masy przełóż do formy, dobrze ją ubijając do dna i brzegów. Rozłóż jajka, delikatnie zagłębiając je w masę. Przykryj je pozostałą częścią masy. Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Pieczeń rzymską piecz przez ok. 40 minut, do zrumienienia wierzchu. Podawaj na zimno lub na ciepło. Świetnie smakuje z sosem ketchupowym.