Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadowe lub doskonała, domowa wędlina na chleb.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 631
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13514
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2855
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 785
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 631
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13514
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2855
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 785
Składniki
Smażymy cebulę do zeszklenia na 100 g rozpuszczonego smalcu. Dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki i lekko solimy. Podsmażamy pieczarki, aż wyparuje płyn i grzyby lekko się zrumienią. Całość lekko studzimy i wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać mięso.
Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę z mleka i bułkę tartą, przyprawy i mieloną łopatkę. Wyrabiamy mięso starannie, klops będzie smaczniejszy. Następnie przekładamy gotowego klopsa do foremki o wymiarach 25x12 cm, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą.
Upychamy mięso w foremce. Na koniec stukamy kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się powietrza. Na wierzchu kładziemy plasterki pozostałego smalcu.
Wkładamy klopsa do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 50 minut. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń rzymską możemy podawać jako wędlinę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ale możemy również serwować na ciepło, najlepiej z sosem chrzanowym, koperkowym lub musztardowym i ziemniakami albo kaszą. Klops na obiad to też doskonały pomysł.
Klops z pieczarkami czyli pieczeń rzymska gotowa!