Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1101
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1101
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto na 1 łyżce oleju
pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i smażymy, aż cały płyn odparuje, gotowe odstawiamy do wystudzenia
mięso (użyłem mielonego mięsa z indyka, ale oczywiście wieprzowina sprawdzi się równie dobrze) przekładamy do miski, dodajemy cebulę z pieczarkami, jajko, skrobię i tartą bułkę oraz pieprz i sól, a potem wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy
keksówkę (użyłem takiej w rozmiarze 20 cm x 7 cm) smarujemy pozostałym olejem, a potem przekładamy do niej masę mięsną, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 60 min, no i gotowe
u mojej babci podawało się klops z sosem pieczarkowym, ale z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki też obłędnie smakuje, smacznego ;-)