Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25376
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21283
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 122
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25376
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21283
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 122
Składniki
cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto na 1 łyżce oleju
pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i smażymy, aż cały płyn odparuje, gotowe odstawiamy do wystudzenia
mięso (użyłem mielonego mięsa z indyka, ale oczywiście wieprzowina sprawdzi się równie dobrze) przekładamy do miski, dodajemy cebulę z pieczarkami, jajko, skrobię i tartą bułkę oraz pieprz i sól, a potem wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy
keksówkę (użyłem takiej w rozmiarze 20 cm x 7 cm) smarujemy pozostałym olejem, a potem przekładamy do niej masę mięsną, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 60 min, no i gotowe
u mojej babci podawało się klops z sosem pieczarkowym, ale z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki też obłędnie smakuje, smacznego ;-)