Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa brzmi dość egzotycznie, tymczasem klopsiki Albondigas to potrawa z Hiszpanii. Są tam przyrządzane na tysiące sposobów i najczęściej podawane z grubymi, domowymi frytkami z ziemniaków. Klopsiki Albondigas serwowane są w Hiszpanii jako samodzielne danie obiadowe lub w formie tapas, czyli przekąsek, nabite na wykałaczki i zanurzone w aromatycznym sosie. Odkryj przepis na te smakowite pulpety.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25026
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6119
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 429
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25026
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6119
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 429
Składniki
Przyrządzanie klopsików Albondigas rozpocznij od poszatkowania obranej cebuli w drobną kostkę. Przełóż ją na głęboką patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy i zeszklij. Potem odstaw. W międzyczasie bułkę tartą namocz w 2-3 łyżkach wody.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj połowę zeszklonej cebuli, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, drobno skrojoną papryczkę chili (pozbawioną pestek) i poszatkowaną natkę pietruszki. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę i namoczonymi dłońmi uformuj klopsiki. Układaj je na talerzu - gdy skończysz, wstaw do lodówki na 30 minut, aby nieco się zbiły.
W międzyczasie przygotuj sos do klopsików Albondigas. Sparz pomidory, obierz i pokrój w większą kostkę. Pozostały ząbek czosnku obierz i posiekaj w drobne plasterki. Głęboką patelnię z pozostałą częścią podsmażonej cebuli umieść ponownie na średnim ogniu i od razu dodaj obrany, pokrojony w cienkie plastry ząbek czosnku. Pokrój papryki w większe kawałki i również dorzuć (bez pestek). Smaż dwie minuty, mieszając, a następnie dodaj pokrojonego pomidora i pomidory z puszki. Przemieszaj, aby składniki się połączyły. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Na końcu dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Na osobnej patelni, na oliwie, usmaż klopsiki Albondigas - powinny być rumiane. Przełóż je do głębokiej patelni z sosem. Duś razem ok. 10 minut, czasem mieszając. W tym czasie wykrój miąższ z cytryny i drobno go posiekaj - tak, aby otrzymać ok. łyżeczki miąższu. Gdy sos zgęstnieje, dorzuć do niego miąższ. Z pozostałej części cytryny wyciśnij jeszcze sok i również wlej do sosu. Wymieszaj delikatnie całość.
Hiszpańskie klopsiki Albondigas podawaj prosto z patelni z domowymi frytkami albo nabite na wykałaczki, jako tapas.