Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym to klasyka, która zawsze się sprawdza! Delikatne i soczyste mięsne kulki zanurzone w aromatycznym, gęstym sosie to idealne danie dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu i pełne smaku, świetnie komponują się z makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu ze świeżym pieczywem. Przekonaj się, jakie to proste!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25879
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3037
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25879
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3037
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Składniki
Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości wody. Odciśnij z jej nadmiaru.
Zmiel mięso (wraz z kajzerką) maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj do masy mięsnej wraz z jajkiem, majerankiem i słodka papryką. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z patelni i zmielić razem z mięsem lub drobniej posiekać na desce.
Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki.
Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić.
Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 - 7 minut, w międzyczasie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików.
Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut (jeśli używaliśmy indyka) lub ok. 15 minut (w przypadku innego mięsa). W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Podawać z makaronem i tartym serem.