Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki Oleksego

Klopsiki Oleksego

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4968

Dodano:

Odsłon: 1762

Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • Duża cebula
  • ½ kg pieczarek
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • Jajko
  • Papryka ostra
  • Majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 papryki czerwone
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą.
    2. Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa.
    3. Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą.
    4. Dolewamy śmietanę i wyrabiamy.

  2. 5. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

  3. 6. Na drugiej większej patelni, najlepiej typu wok, prużymy drugą połowę pokrojonej cebuli.
    7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  4. 8. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, przekładamy do grzybów.
    9. Ogórki również kroimy i łączymy z grzybami.

  5. 10. Na koniec wlewamy wraz zalewą fasolkę oraz koncentrat, można dolać odrobinę wody żeby sos nie był bardzo gęsty.

  6. 11. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i hartując wlewamy do sosu.

  7. 12. Polewamy klopsiki sosem z warzywami.

  8. 13. Danie gotowe.
    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń