Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy na obiad. Pulpeciki są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Bardzo dobrze smakują również na drugi dzień. Zazwyczaj przygotowuję ich więcej i mam obiad na dwa dni.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 200
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 200
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Składniki
W misce umieszczam mięso i dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodatkowo dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do mięsa. 1 łyżeczka soli 1łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Bardzo dokładnie wyrabiam i mieszam ze sobą składniki. Formuję kuleczki i obtaczam w mące. Podsmażam na oleju kilka minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Warzywa kroję na mniejsze kawałki. W misce umieszczam również wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam. Dodatkowo przyprawiam. Przygotowuję naczynie żaroodporne i umieszczam podsmażone pulpeciki. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki (nie podsmażam), paprykę pokrojoną w paseczki , cebulę pokrojoną w pióra. Ogórek konserwowy kroję na mniejsze kawałki. Na całość wylewam sos i delikatnie mieszam wszystkie składniki. Przykrywam folią aluminiową i piekę 1 godzinę. Po tym czasie ściągam folię i piekę jeszcze ok. 10 minut.Moje pulpeciki po cygańsku są gotowe.