Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy na obiad. Pulpeciki są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Bardzo dobrze smakują również na drugi dzień. Zazwyczaj przygotowuję ich więcej i mam obiad na dwa dni.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 37
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 76
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11805
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 199
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 37
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 76
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11805
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 199
Składniki
W misce umieszczam mięso i dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodatkowo dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do mięsa. 1 łyżeczka soli 1łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Bardzo dokładnie wyrabiam i mieszam ze sobą składniki. Formuję kuleczki i obtaczam w mące. Podsmażam na oleju kilka minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Warzywa kroję na mniejsze kawałki. W misce umieszczam również wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam. Dodatkowo przyprawiam. Przygotowuję naczynie żaroodporne i umieszczam podsmażone pulpeciki. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki (nie podsmażam), paprykę pokrojoną w paseczki , cebulę pokrojoną w pióra. Ogórek konserwowy kroję na mniejsze kawałki. Na całość wylewam sos i delikatnie mieszam wszystkie składniki. Przykrywam folią aluminiową i piekę 1 godzinę. Po tym czasie ściągam folię i piekę jeszcze ok. 10 minut.Moje pulpeciki po cygańsku są gotowe.