Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć korzenie tego dania sięgają daleko poza granice Skandynawii, klopsiki szwedzkie są tak popularne w Szwecji, że wiele osób postrzega je jako symbol tego kraju. Potrawa zyskała niesamowitą popularność na całym świecie dzięki globalnemu rozmieszczeniu sklepów IKEA, które oferują klopsiki w swoim restauracyjnym menu. Zapewniamy, że wykonanie tego dania jest zdecydowanie łatwiejsze niż skręcenie mebli, a poniżej przedstawiamy dokładną „instrukcję obsługi” pysznej, mięsnej potrawy w kremowym sosie. Wypróbuj koniecznie!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Do miski ze startą cebulą wrzuć pokrojone w kostkę kromki chleba i wymieszaj, aby sok z cebuli rozmoczył pieczywo. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mleka. Następnie dodaj mielone mięso, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól, czarny pieprz oraz jajko. Dobrze wymieszaj lub wyrób masę ręką. Z powstałej masy za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów nabieraj porcje i formuj w dłoniach klopsiki. Dla ułatwienia możesz zwilżyć dłonie wodą lub olejem.
Na dużą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i obsmaż połowę wykonanych klopsików, aby się zrumieniły. W środku pozostaną surowe. Odłóż je na talerz, powtórz czynność z drugą połową i wylej pozostały na patelni olej.
Na tę samą patelnię włóż masło i rozpuść, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Wymieszaj i gotuj ok. 1 minutę, aż mieszanina zgęstnieje. Wlej ok. 150 ml bulionu, poczekaj, aż sos zgęstnieje, po czym powoli wlewaj resztę bulionu. Możesz użyć trzepaczki i mieszać sos, aby nie powstawały grudki. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego klopsiki, poczekaj, aż sos ponownie się zagotuje, po czym gotuj danie około 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę, potrzymaj kilka minut na kuchence i zdejmij z ognia.
Klopsiki szwedzkie podawaj z gotowanymi ziemniakami lub makaronem, posypane natką pietruszki i koniecznie polane pysznym sosem.