Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć korzenie tego dania sięgają daleko poza granice Skandynawii, klopsiki szwedzkie są tak popularne w Szwecji, że wiele osób postrzega je jako symbol tego kraju. Potrawa zyskała niesamowitą popularność na całym świecie dzięki globalnemu rozmieszczeniu sklepów IKEA, które oferują klopsiki w swoim restauracyjnym menu. Zapewniamy, że wykonanie tego dania jest zdecydowanie łatwiejsze niż skręcenie mebli, a poniżej przedstawiamy dokładną „instrukcję obsługi” pysznej, mięsnej potrawy w kremowym sosie. Wypróbuj koniecznie!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 396
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4475
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 298
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 428
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 396
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4475
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 298
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 428
Składniki
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Do miski ze startą cebulą wrzuć pokrojone w kostkę kromki chleba i wymieszaj, aby sok z cebuli rozmoczył pieczywo. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mleka. Następnie dodaj mielone mięso, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól, czarny pieprz oraz jajko. Dobrze wymieszaj lub wyrób masę ręką. Z powstałej masy za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów nabieraj porcje i formuj w dłoniach klopsiki. Dla ułatwienia możesz zwilżyć dłonie wodą lub olejem.
Na dużą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i obsmaż połowę wykonanych klopsików, aby się zrumieniły. W środku pozostaną surowe. Odłóż je na talerz, powtórz czynność z drugą połową i wylej pozostały na patelni olej.
Na tę samą patelnię włóż masło i rozpuść, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Wymieszaj i gotuj ok. 1 minutę, aż mieszanina zgęstnieje. Wlej ok. 150 ml bulionu, poczekaj, aż sos zgęstnieje, po czym powoli wlewaj resztę bulionu. Możesz użyć trzepaczki i mieszać sos, aby nie powstawały grudki. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego klopsiki, poczekaj, aż sos ponownie się zagotuje, po czym gotuj danie około 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę, potrzymaj kilka minut na kuchence i zdejmij z ognia.
Klopsiki szwedzkie podawaj z gotowanymi ziemniakami lub makaronem, posypane natką pietruszki i koniecznie polane pysznym sosem.