Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący domowy obiad na dwa dni. Możemy zjeść je razem z ziemniaczkami lub pieczywem, wybór należy do Was.
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 28
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 984
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 176
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 28
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 984
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 176
Składniki
Mięso i bułeczki mielimy na średnich oczkach, wbijamy dwa jaja, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, przyprawy, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (ostatecznie ma zostać lekko klejąca). Z masy zwilżonymi dłońmi odrywamy małe kawałki, formujemy pulpeciki wielkości średniej śliwki, każdy obtaczamy w mące pszennej. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Do dużego garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów wody (ma lekko przykryć pulpety), wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy około 1/5 łyżeczki soli, zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki i pokrojoną marchewkę, zagotowujemy, zbieramy szumy, które utworzyły się na powierzchni. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie z kapust wycinamy głąby i kroimy je średnio grubo. Po około 15 minutach pulpeciki przekładamy do miski (jeśli wyjmie nam się cześć marchewki, a część zostanie, to nic). Do pozostałego wywaru wrzucamy kapustę (jeśli wywaru zostało nam sporo możemy go w tym momencie lekko odlać) i ewentualnie kminek, gotujemy około 10 minut. Potem do kapusty dorzucamy klopsiki i często, ale delikatnie mieszając (łatwo może się przypalić) całość gotujemy około 10 - 15 minut. Masło rozgrzewamy na patelni, kiedy się roztopi wrzucamy mąkę i energicznie mieszając zasmażamy około 2 minut. Tłuszcz przelewamy do kapusty, zagotowujemy, wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy finalnie solą i czarnym pieprzem, gotowe !