Do góry

Dania główne Przepis na:

klopsiki w młodej kapuście

klopsiki w młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8982

Dodano:

Odsłon: 34123

Sycący domowy obiad na dwa dni. Możemy zjeść je razem z ziemniaczkami lub pieczywem, wybór należy do Was.

Składniki

  • klopsiki: 800 - 900 gramów łopatki wieprzowej lub karczku, 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku, 2 jaja
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte, 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów, około 1/3 szklanki
  • dodatkowo: 2 małe główki młodej kapusty, 2 średnie marchewki
  • sól, pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 małe laurowe liście, 2 - 3 szczypty kminku (jeśli ktoś lubi), duży pęczek koperku
  • zasmażka: 3 kopiaste łyżki masła, 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
klopsiki w młodej kapuście

Przygotowanie

  1. Mięso i bułeczki mielimy na średnich oczkach, wbijamy dwa jaja, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, przyprawy, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (ostatecznie ma zostać lekko klejąca).
    Z masy zwilżonymi dłońmi odrywamy małe kawałki, formujemy pulpeciki wielkości średniej śliwki, każdy obtaczamy w mące pszennej.
    Marchewki obieramy i kroimy na plasterki.
    Do dużego garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów wody (ma lekko przykryć pulpety), wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy około 1/5 łyżeczki soli, zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki i pokrojoną marchewkę, zagotowujemy, zbieramy szumy, które utworzyły się na powierzchni. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut.
    W tym czasie z kapust wycinamy głąby i kroimy je średnio grubo.
    Po około 15 minutach pulpeciki przekładamy do miski (jeśli wyjmie nam się cześć marchewki, a część zostanie, to nic).
    Do pozostałego wywaru wrzucamy kapustę (jeśli wywaru zostało nam sporo możemy go w tym momencie lekko odlać) i ewentualnie kminek, gotujemy około 10 minut.

    Potem do kapusty dorzucamy klopsiki i często, ale delikatnie mieszając (łatwo może się przypalić) całość gotujemy około 10 - 15 minut.
    Masło rozgrzewamy na patelni, kiedy się roztopi wrzucamy mąkę i energicznie mieszając zasmażamy około 2 minut.
    Tłuszcz przelewamy do kapusty, zagotowujemy, wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy finalnie solą i czarnym pieprzem, gotowe !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 października 2016 Młoda kapusta w 2 połowie października, w jakim kraju?

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 08 czerwca 2016 Dzięki za przypomnienie, kocham kapustkę z mięskiem :) Mam tylko wątpliwości co do tych "szumów", jak się nie mylę to ścięte białko, więc po co je wyrzucać? Z wywarów też nie zbieram, w czasie gotowania opadają na dno, a po odlaniu i pies ma troszkę "zupki":)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń