Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Klopsiki świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa, ale i tradycyjnego puree ziemniaczanego. Lubię takie dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce. Gorąco polecam! :)
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 25
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 25
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.
Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz. * Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą. ** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.
Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :)
Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur. Lubicie ostre smaki? Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej. Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili. Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie? Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente. Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze. Życzę smacznego! :)