Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe danie, póki mamy świeże grzybki trzeba wykorzystywać :)
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2267
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11227
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2223
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2267
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11227
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2223
Składniki
Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy i formujemy w nieduże kuleczki, obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do lodówki.
Pokrojone grzyby przesmażmy na maśle przez 10 minut, często mieszając. Podlewamy szklanką bulionu, doprawiamy do smaku. Wrzucamy nasze klopsiki, czekamy aż całość zawrze i gotujemy na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Teraz stopniowo dodajemy śmietanę hartując ja wcześniej gorącym sosem.
Jeśli sos okaże się za gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku, na koniec dodajemy koperek ( ja lubię dużo ).
Te klopsiki podałam z ryżem, ale myślę, że kasza też by nieźle smakowała. Surówka według mnie jest zbędna - same grzyby dają taki smaczek, że szkoda ich zabijać czymkolwiek :)