Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe danie, póki mamy świeże grzybki trzeba wykorzystywać :)
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 128
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4831
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 115
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 128
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4831
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 115
Składniki
Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy i formujemy w nieduże kuleczki, obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do lodówki.
Pokrojone grzyby przesmażmy na maśle przez 10 minut, często mieszając. Podlewamy szklanką bulionu, doprawiamy do smaku. Wrzucamy nasze klopsiki, czekamy aż całość zawrze i gotujemy na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Teraz stopniowo dodajemy śmietanę hartując ja wcześniej gorącym sosem.
Jeśli sos okaże się za gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku, na koniec dodajemy koperek ( ja lubię dużo ).
Te klopsiki podałam z ryżem, ale myślę, że kasza też by nieźle smakowała. Surówka według mnie jest zbędna - same grzyby dają taki smaczek, że szkoda ich zabijać czymkolwiek :)