Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47702

Dodano:

Odsłon: 32229

Czasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P

Składniki

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
    Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń