Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne klopsiki z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. To pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, które możemy podawać na rozmaite sposoby: z makaronem, ryżem, kaszami, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1209
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1323
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 199
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1209
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1323
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 199
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojone drobno cebule szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryki i chwilę smażymy. Zawartość studzimy i dodajemy 1/3 do zmielonego mięsa (reszta cebuli i papryki zostanie wykorzystana do sosu). Do mięsa dodajemy także jajko, namoczoną kajzerkę, zioła prowansalskie, suszony czosnek, po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, sól (około 1 płaskiej łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut*. * Klopsiki gotujemy na małej mocy palnika
Do pozostałej na patelni cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilii. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową oraz odlewamy 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Sos zagotowujemy, dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowane klopsiki i dusimy wszystko na małej mocy palnika przez około 5 minut.
Klopsiki możemy przygotować także w wersji łagodnej. Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili. Sos możemy także zabielić śmietanką.