Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne po prostu :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą, 4-5 łyżek wody, przyprawy ( u mnie do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki) i wyrabiamy na jednolitą masę.
Pepperoni siekamy w maleńką kosteczkę, pomidory w większą. Klopsiki obtaczamy w bułce tartej, podsmażamy z każdej strony na oliwie, następnie przekładamy je do rondelka. Na tej samej oliwie przesmażamy pepperoni, po chwili dodajemy pomidory. Nastepnie przyprawiamy je pieprzem, solą ziołową, bazylią, ziołami prowansalskimi i papryką ostrą - według własnego smaku.
Pomidory wrzucamy do rondla z klopsami, podlewamy jeszcze szklanką bulionu (z kostki), doprawiamy cukrem i dusimy pod przykryciem aż klopsiki dojdą. Sosik zagęszczamy mąką rozrobiona z niewielka ilością wody. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Najlepiej smakują z ryżem.