Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki zapieczone z wiśniami"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Składniki
Oregano opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Ryż wsyp do naczynia żaroodpornego. Posyp kminkiem i listkami oregano. Wiśnie osącz z kompotu, rozłóż równomiernie na ryżu. Bulion zagotuj razem z 1 szkl. kompotu. Zalewą równomiernie polej ryż. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrza nego do 200 st. Piecz 40 min.
Pieczywo tostowe manocz w zimnej wodzie, po 5 minutach dokładnie odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Cebulę obierz i posiekaj. Dołóż do mięsa razem z musztardą. Wbij do składników jajko, dodaj sól, pieprz oraz słodką mieloną paprykę do smaku. Starannie wyrób zwartą jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa niezbyt duże okrągłe klopsiki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż klopsiki i usmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Odkryj naczynie z ryżem. Pomiędzy wiśnie powkładaj klopsiki. Zapiekaj jeszcze 5 min.Źródło: Tina