Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia a Wielkanocą zawsze mnie motywuje do gotowania lżej strawnych dań. I tak tym razem powstały delikatne klopsy z mięsa drobiowego pieczone w piekarniku, które podałam z ugotowaną kaszą jaglaną, okraszoną duszonymi pieczarkami oraz miksem sałat z sosem winegret. Wyszło pysznie, spróbujcie :)
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3120
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 456
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3120
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 456
Składniki
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać natkę pietruszki, starte na drobnej tarce ząbki czosnku, posiekane drobno pomidorki, łyżeczkę pasty paprykowej (ja użyłam domowej pasty z pieczonej papryki, której przepis możecie znaleźć na moim blogu) lub papryki słodkiej i ostrej w proszku, jajko, sos sojowy i odciśniętą z wody kajzerkę.
Mięso dobrze wymieszać ze składnikami na pulchną masę. Odstawić na godzinę.
Po tym czasie, posmarowanymi olejem dłońmi, formować niewielkie klopsiki, układać w żaroodpornym półmisku. Wstawić pod przykryciem do nagrzanego do 200°C piekarnika. W momencie kiedy klopsy nabiorą temperatury i w kuchni zacznie rozchodzić się ich zapach, zmniejszyć temp. do 180°C i od tego momentu piec pół godz. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby zapobiec ewentualnemu przypaleniu. Ja miałam pojemnik z nieprzywierającym dnem i nie musiałam podlewać wodą. Gotowe klopsy powinny mieć lekko brązowy kolor.
Proponowany sposób podania: Odmierzyć 50 g sypkiej kaszy jaglanej na osobę. Ugotować wg, opisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić pół pokrojonej w kostkę cebuli, dodać kilka oczyszczonych i pokrojonych w drobną kostkę pieczarek. Chwilę razem podsmażać, po czym dodać 50 g masła i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.
Na talerz wyłożyć ugotowaną kaszę, na nią wyłożyć warstwę uduszonych pieczarek, obok upieczonego klopsa i mix sałat ze świeżą papryką, ogórkiem, oliwkami, suszonymi pomidorkami, skropionymi sosem winegret.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekana pierś z kurczaka
Dania główne
Pieczona kiszka kartoflana.
Dania główne
Racuchy z jabłkami
Dania główne
Krokiety z pieczarkami
Zapiekana pierś z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka to pyszne danie, które można przygotować w wielu...
Odsłon: 48
Pieczona kiszka kartoflana.
Popularny i bardzo smaczny przysmak z Podlasia, pieczona kiszka kartoflana zr...
Odsłon: 325