Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia a Wielkanocą zawsze mnie motywuje do gotowania lżej strawnych dań. I tak tym razem powstały delikatne klopsy z mięsa drobiowego pieczone w piekarniku, które podałam z ugotowaną kaszą jaglaną, okraszoną duszonymi pieczarkami oraz miksem sałat z sosem winegret. Wyszło pysznie, spróbujcie :)
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 122
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5094
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 122
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5094
Składniki
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać natkę pietruszki, starte na drobnej tarce ząbki czosnku, posiekane drobno pomidorki, łyżeczkę pasty paprykowej (ja użyłam domowej pasty z pieczonej papryki, której przepis możecie znaleźć na moim blogu) lub papryki słodkiej i ostrej w proszku, jajko, sos sojowy i odciśniętą z wody kajzerkę.
Mięso dobrze wymieszać ze składnikami na pulchną masę. Odstawić na godzinę.
Po tym czasie, posmarowanymi olejem dłońmi, formować niewielkie klopsiki, układać w żaroodpornym półmisku. Wstawić pod przykryciem do nagrzanego do 200°C piekarnika. W momencie kiedy klopsy nabiorą temperatury i w kuchni zacznie rozchodzić się ich zapach, zmniejszyć temp. do 180°C i od tego momentu piec pół godz. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby zapobiec ewentualnemu przypaleniu. Ja miałam pojemnik z nieprzywierającym dnem i nie musiałam podlewać wodą. Gotowe klopsy powinny mieć lekko brązowy kolor.
Proponowany sposób podania: Odmierzyć 50 g sypkiej kaszy jaglanej na osobę. Ugotować wg, opisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić pół pokrojonej w kostkę cebuli, dodać kilka oczyszczonych i pokrojonych w drobną kostkę pieczarek. Chwilę razem podsmażać, po czym dodać 50 g masła i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.
Na talerz wyłożyć ugotowaną kaszę, na nią wyłożyć warstwę uduszonych pieczarek, obok upieczonego klopsa i mix sałat ze świeżą papryką, ogórkiem, oliwkami, suszonymi pomidorkami, skropionymi sosem winegret.