Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W związku z upałami - droga myślowa jest bardzo długa, a technologia - nawet nie napiszę. Ze zwykłego lenistwa (nie chciało mi się robić sosu koperkowego) powstalo to, co poniżej. Chyba zjadliwe, bo "młody" wciągnął obiad w 10 minut, a nie w pół godziny;) Co do nazwy - mięso po usmażeniu ma zwykle szarawy kolor; w tym przypadku zlamany zielonością ziół...
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną bułkę, jajko, przyprawy i drobno posiekane zioła. Dobrze wyrobić na ciasto o raczej lekkiej, choć "klejowatej" konsystencji. Dać odpocząc ok. 15 min.
Na talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Formować niewielkie, spłaszczone klopsiki, otoczyć w panierce.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 3 min. z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Podawać z ziemniakami i surowką (np. "flagową" z rzodkiewek - p. przepis poniżej na moim profilu)
UWAGA! Świadomie nie podaję ilości soli i pieprzu. Nie jestem technologiem żywienia. Zawsze daję "na oko" - w tym przypadku pół mojej solnej szufelki. A mam zwyczaj - bez względu na pogodę - niepróbowania surowego mięsa...