Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 3439

Dodano:

Odsłon: 1148

Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 5 łyżek
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Cebula - 1szt
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
  • Chrzan korzeń tarty - 2 łyżki
  • Koperek - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Papryka słodka i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g mięsa wyszło mi 16 klopsów.

    W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

    Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń